h

Algemene beschouwingen (perspectiefnota) 2024

8 juli 2024

Algemene beschouwingen (perspectiefnota) 2024

Donderdag 4 juli stond afgelopen week in het teken van de algemene beschouwingen. Tijdens deze jaarlijkse rituele dans bespreekt de gemeenteraad de perspectiefnota voor het aankomende jaar en blikt traditiegetrouw terug op het afgelopen politieke jaar. Fractievoorzitter van de SP, Stef Dingemans, maakte gebruik van deze gelegenheid om een tussentijdsrapport uit te delen aan het college. In zijn monoloog vergeleek hij de situatie van het college met die van zijn studenten waarbij de boodschap duidelijk was. 'Om het vak te halen, zal er het komende jaar ontzettend hard gewerkt moeten worden, momenteel is het namelijk onvoldoende'.

De strekking van de algemene beschouwingen die SP voorman Dingemans hield waren dan ook gericht op de prestaties van het college de afgelopen jaren. De perspectiefnota zelf was namelijk (wederom) niet dusdanig uitgebreid dat je daar goed en gericht over in debat kon. Het feit dat wethouder Zondag zijn pensioen in zal gaan met (wederom) een gezonde financiële balans is natuurlijk te prijzen, hoewel men de vraag moet stellen of een dergelijke gezonde situatie ook niet simpelweg een gevolg is van de hand (te veel?) op de knip houden. Wanneer er weinig wordt uitgegeven is het gemakkelijk om geen schulden te maken.

Volgend jaar (2025) gaan we namelijk alweer het laatste volledige politieke jaar in van deze gemeenteraadsperiode, en dat geeft ons als gemeente nog maar 1 jaar om onze doelen en ambities te bewerkstelligen. Tijdens de algemene beschouwingen maakte Dingemans hier goed gebruik van door de situatie te vergelijken met een tussengesprek met zijn studenten. Net als het college maken die namelijk aan het begin van het vak een document waarin ze de doelen en ambities beschrijven die ze willen (en moeten) behalen. Het college heeft dat natuurlijk gedaan in 2022 middels het bestuursakkoord. Na verloop van tijd leveren studenten allerlei documenten aan en wordt er een (tussen)gesprek gehouden om te kijken hoe het gaat, zit de student nog op de goede weg, worden de doelen wel/niet behaald, wat moet er nog gebeuren totdat het verslag ingeleverd moet worden en wat is de kwaliteit van de tot dusver ingeleverde documenten?
Dingemans bekeek de afgelopen jaren door zijn docentenbril en kwam tot de conclusie dat er nog bar weinig was gepresteerd. Wanneer we naar het bestuursakkoord kijken dan herinneren we ons dat dit document als erg leeg, open en niet 'hard' was. Oftewel, veel nietszeggende en moeilijk na te gaan ambities of uitspraken. Er stond simpelweg weinig in. Maar datgene dat wél genoemd werd, is dan weer niet uitgevoerd, afgeschoten of op de lange baan gezet. De majeure projecten zijn immers in mineur geëindigd en talloze kleine projecten worden niet uitgevoerd of überhaupt in de raad besproken. In het 'feedback' gesprek dat Dingemans hield met het college maakte hij dit dan ook helder, waarbij ook kort aandacht was voor positieve zaken die wel waren behaald. Hoewel enigszins treurig kwam hij niet verder dan het behouden van de binnenstadmanager, het opstellen van een biodiversiteitsplan en het continueren van het huidige niveau van de groenvoorzieningen.. iets was nog altijd in een erbarmelijke staat is.

De boodschap van het tussenrapport was duidelijk. Het college moet aan de bak, en snel. Er is geen tijd en ruimte meer om te verzaken want dan gaan ze het vak (de doelen en ambities) simpelweg niet meer halen en mogen we de periode als onvoldoende beschouwen. Dingemans gaf dan ook aan dat ze regie, verantwoordelijkheid moeten nemen en daadkracht moeten tonen. We houden als vanouds de situatie in de gaten en zijn benieuwd of aan het einde van de rit het college toch nog slaagt met een magere voldoende.

Reactie toevoegen

U bent hier