h

Verkiezingen Europees Parlement

7 juni 2024

Verkiezingen Europees Parlement

Foto: Stef Dingemans / Stef Dingemans

De Europese parlementsverkiezingen zitten er voor Nederland alweer op. Hoewel men gisteren in grotere getalen naar de stembus trok dan enkele jaren geleden is de uitslag voor de SP teleurstellend gelijk gebleven. Volgens de exit-poll hebben we als partij wederom geen zetel weten te bemachtigen.

In aanloop naar deze Europese verkiezingen hebben we als lokale afdeling veel tijd gestopt in het activeren en motiveren van SP-stemmers. We weten immers dat deze verkiezingen veel minder leven dan bijvoorbeeld de verkiezingen voor de Tweede Kamer, met een gemiddelde opkomst tussen de 40-50%. SP-stemmers zijn veelal een groep die hier dan ook niet komt opdagen.

Om onze achterban toch naar de stembus te krijgen hebben we (uiteraard) weer posters geplakt en hebben we enkele acties uitgevoerd. Zowel in Kerkdriel als in Zaltbommel hebben we op zaterdag in de wijk gestaan met een groep actieve leden. We vroegen voorbijgangers om met ons in gesprek te gaan over Europa a.h.v. een zelfontworpen weegschaal. We lieten mensen kiezen of ze belangrijke onderwerpen zoals zorg, migratie of de euro door Europa wilden laten regelen of dat we hier zelf als Nederland over moesten beslissen. Tijdens deze gesprekken hoorden we veel onvrede over de regeldrang van Europa, maar waren toch ook veel mensen het wel eens over een aantal bindende factoren. Een veilig en open Europa waarin we als land zelf keuzes kunnen maken over hoe we bijvoorbeeld de ouderenzorg regelen of het onderwijssysteem invullen was wat mensen graag wilden zien.

Reactie toevoegen

U bent hier