SP en andere oppositiepartijen eisen een bestuurskrachtonderzoek
SP en andere oppositiepartijen eisen een bestuurskrachtonderzoek

Het is al een tijdlang onrustig op het gemeentekantoor van Zaltbommel. Het ene na het andere incident volgt elkaar op en de gemeenteraad is per saldo bijna meer tijd kwijt aan het bespreken van problemen rondom personen, integriteitskwesties en andere bestuurlijke beslommeringen. Belangrijke projecten en zaken worden hierdoor uitgesteld of stopgezet. Volgens de SP, GroenLinks, D66 en CDA, tijd om daar wat aan te doen. Tijdens de komende raadsvergadering van 13 juni dienen zij een motie in om een bestuurskrachtonderzoek te laten uitvoeren.
Het aanstaande vertrek van Burgemeester van Maaren is volgens de indieners een ideaal moment om een bestuurskrachtonderzoek uit te laten voeren. Immers, met het vooruitzicht van een waarnemend burgemeester die fris moet beginnen en aan de slag gaat met een specifieke opdracht is het goed om het gehele bestuur onder de loep te nemen. De afgelopen jaren is de output vanuit het college namelijk erg mager, zijn er hoge personeelswisselingen op de afdelingen en spelen er verschillende kwesties waarbij collegeleden of coalitiepartijen bij betrokken zijn.
Een bestuurskrachtonderzoek kan ervoor zorgen dat er goed en inhoudelijk naar het bestuur wordt gekeken om te zien waar precies het probleem zit. Is de slagkracht minimaal vanwege capaciteits-, en/of middelenproblemen, of heeft het te maken met weeffouten in de opdrachtvoering.
De SP vindt het een ideaal moment om hier nu naar te kijken zodat de gemeente in zijn geheel een nieuwe verse start kan maken. De voordelen van dit onderzoek zijn dusdanig dat men met de uitkomsten gericht kan aansturen om zaken te verbeteren, terwijl het ook duidelijkheid geeft over zaken die goed lopen. Zowel voor de medewerkers van de gemeente, de bewindslieden als de inwoners zorgt dit voor een (nodig) helder open beeld van de gemeente Zaltbommel. Een broodnodige stap om te werken aan het herstel van vertrouwen én daadkracht.
Afwachten is hoe andere partijen aankijken tegen dit onderzoek. Over het algemeen is gebleken dat een groot deel van de partijen graag vasthoudt aan dat wat is - en niet altijd openstaat voor onafhankelijke perspectieven.
Wordt vervolgd!
Reactie toevoegen