h

SP pleit succesvol voor behoud luchtalarmeringssysteem

3 april 2024

SP pleit succesvol voor behoud luchtalarmeringssysteem

Foto: Sirozy / Shutterstock / Sirozy

De gemeenteraad van Zaltbommel heeft op 21 maart j.l. unaniem ingestemd met een door de SP ingediende motie die pleit voor het behoud van het luchtalarmeringssysteem. Fractievoorzitter Stef Dingemans geeft aan dat het juist van belang is om in een gemeente met een hoogrisicoprofiel te zorgen voor een zo'n sterk mogelijk veiligheidssysteem.

Onlangs werd verkondigd dat de Tweede Kamer het plan had om de luchtalarmeringssystemen in Nederland op te heffen en te vervangen door het NL-alert. In meerdere gemeentes in Nederland zorgde dit voor de nodige ophef, zo ook in Zaltbommel. Onze gemeente staat namelijk bekend als een gemeente met een zogenaamd hoogrisicoprofiel wat betreft veiligheid. Door de ligging binnen de gevarendriehoek tussen de rivier de Waal, de drukbereden A2 en het spoor zijn er al talloze risicofactoren die de gemeente kunnen raken bij calamiteiten. Tel daarbij op dat er enkele BRZO bedrijven zijn waarvan het bekend is dat zij bij een mogelijke ramp zorgen voor enorme problematieken, dan is het helder dat de gemeente en provincie dienen te zorgen voor een goede veiligheidsstructuur.

Uit onderzoek is gebleken dat het NL-alert een lagere dekkingsgraad heeft (minder mensen bereikt) dan het luchtalarm. Ook is bekent dat niet iedereen toegang heeft, of om kan gaan met dergelijke digitale middelen terwijl deze ook nog vatbaar zijn voor storingen of overnames. 

Tijdens de gemeenteraad stelde de SP eerst mondelinge vragen aan de portefeuillehouder (Burgemeester) om zijn actiebereidheid en kennis te peilen. Deze bleken onvoldoende waardoor het nodig was om de motie in te zetten om het college tot actie aan te zetten. Het pleidooi van Dingemans was afdoende om de voltallige raad mee te krijgen. Dat zorgde voor een mooi en positief resultaat waarmee de gemeenteraad unaniem instemde met de motie.

Hierin wordt het college opdracht gegeven om demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz te wijzen op het hoogrisicoprofiel van Zaltbommel en het gewenste en benodigde maatwerk dat hier mee samenhangt wat betreft veiligheid. Uiteraard met de aanmaning om het luchtalarmeningssysteem te behouden. Daarbij dient het college dezelfde boodschap bij de veiligheidsregio Gelderland-Zuid te verkondigen. 

Reactie toevoegen

U bent hier