Inspirerend bezoek buurtzorghuis 't Hageltje in Oss
Inspirerend bezoek buurtzorghuis 't Hageltje in Oss
Het bezoek aan het allereerste zorgbuurthuis van Nederland in Oss heeft gezorgd voor veel enthousiasme en inspiratie. Op zaterdag 13 april jl. trokken enkele geïnteresseerden SP'ers uit de Bommelerwaard naar Oss. Hier werden zij hartelijk ontvangen door initiatiefneemster Marie-Therese Janssen die ons meer vertelde over deze sociale woonvorm en ons een blik gunde in een van de appartementen.
Marie-Therese vertelde tijdens de koffie en koekjes ronduit over het (lange!) proces om het zorgbuurthuis te realiseren. Het zorgbuurthuis is als initiatief onder leiding van Lilian Marijnissen ontstaan, die het idee in grote lijnen heeft uitgewerkt met zorgexperts, zorgverleners, een architect en met zorgbestuurders. Dit idee is in Oss vervolgens door o.a. Marie-Therese (tevens SP raadslid in Oss) verder uitgewerkt en gerealiseerd.
Van belang is dat het zorgbuurthuis een gezamenlijk project is waarbij de verschillende belanghebbende zoals de gemeente, een kleine kern van initiatiefnemers, de zorgpartner en de projectontwikkelaar intensief met elkaar samenwerken. Juist door de korte lijntjes en het gezamenlijke doel hebben ze in Oss het daadwerkelijke zorgbuurthuis relatief snel (3 jaar, in plaats van gemiddeld 7 jaar) kunnen opzetten.
De lokale projectontwikkelaar Patrimonium heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld door het gebouw (een oude school), die midden in een wijk van sociale huurwoningen stond te kopen voor een relatief laag bedrag. Ook de zorgorganisatie Interzorg heeft daarbij veel bijgedragen door ondersteuning in-, en om de zorgtaken op zich te nemen. Maar ook de gemeente Oss heeft vanaf het begin meedacht én (financieel) meegeholpen om het project op te starten.
Marie-Therese vertelde ook dat de kracht van deze nieuwe woon-zorg vorm, ligt in de kleinschaligheid, de binding met de buurt en het maatwerk dat zorgpartners kunnen leveren. Bewoners zijn minimaal 60 jaar oud en kunnen in principe volledig zelfstandig wonen en leven. Er is een wijkverpleegkundige 24 uur per dag aanwezig is voor de gewenste en/of noodzakelijke zorg, waardoor er de garantie is dat de bewoners geholpen en gezien worden op het juiste moment. Er zijn in totaal 15 appartementen die allen voorzien zijn van alle gemakken en beschikbaar zijn voor alleenstaande ouderen of echtparen.
Deze appartementen hebben een grootte van 49-69 m2. Vanaf 65,9 m2 is het appartement geschikt voor twee personen. Ieder appartement is een zelfstandige eenheid, te vergelijken met een huurwoning. Je betaalt een relatief lage huur, en je eigen gas, licht en water, je kunt er wonen, douchen, koken en slapen en je moet je eigen inboedelverzekering regelen. Daarbij heeft iedere bewoners eigenlijk alles wat je maar nodig hebt, zoals een keuken, zonnepanelen en een badkamer.
Het zorgbuurthuis stimuleert tegelijkertijd ook onderling contact en het meedoen aan de gemeenschappelijke activiteiten. Zo kunnen bewoners mee-eten in de gemeenschappelijke ruimte en zijn er talloze verschillende activiteiten met de bewoners én met de buurtbewoners. Maar het belangrijkste is dat er overdag altijd de gelegenheid is om een kopje koffie te drinken, bezoek te ontvangen, of om een praatje met medebewoners of omwonenden te maken. Het gebouw bevat namelijk ook een buurthuisfunctie waarbij bewoners uit de omliggende wijk (Schadewijk) intensief betrokken zijn. Samen worden er buurtfeesten, vieringen en activiteiten georganiseerd die de onderlinge binding versterken.
Concluderend heeft het bezoek aan Oss ons geïnspireerd om te zien dat kleinschalige mensgerichte woonzorg vormen ontzettend waardevol zijn en dat we als samenleving juist hier werk van moeten maken. Op naar een woonzorgbuurthuis in de gemeente Zaltbommel!
Voor meer informatie bekijk ook eens: Meer over onze stichting (zorgbuurthuis.org)
Reactie toevoegen