h

Oliebollen Onrecht

17 januari 2024

Oliebollen Onrecht

Foto: Misty

Burgemeester Pieter van Maaren ontstak op oudejaarsdag iets te enthousiast én te vroeg, de lont om het nieuwe jaar in te luiden, door de oliebollenkraam van de firma Duijts gedurende de dag te sluiten. Een beslissing die desondanks zorgde voor een knetterend uiteinde. Niet alleen binnen de gemeente maar door het gehele land leidde deze beslissing tot onbegrip en tot felle kritiek op de Burgemeester. De SP-fractie van Zaltbommel handelde snel en nam direct contact op met de eigenaren om met diens instemming schriftelijke vragen te stellen aan het college.

Eigenaar en oliebollenbakker Gijs Duijts was dan ook stomverbaasd toen er aan het einde van de ochtend een BOA aan zijn kraam verscheen die de sluitingsboodschap moest overbrengen. Op laste van de burgemeester diende de kraam per direct te sluiten. Immers was het op 31 januari een zondag, én geen koopzondag, was de zondagsrust van kracht, en zodoende was het binnen de overeengekomen vergunning niet geoorloofd om op die dag oliebollen aan de man te brengen. Inwoners die later op de middag langsgingen kwamen dan ook van een koude kermis thuis, de kraam was gesloten. Hoewel het een technisch legitieme beslissing was om de kraam te sluiten, leidde deze keuze logischerwijs tot enorm veel onbegrip en woede. Het is dan ook een schoolvoorbeeld van het handelen naar de papieren werkelijkheid in plaats van naar de daadwerkelijke menselijke en sociale kant te kijken. Op sociale media en op straat vroeg men zich (terecht) af waarom deze beslissing werd genomen, zeker ook wanneer men weet dat er in talloze andere situaties niet altijd strak wordt gehandhaafd. Ook Gijs Duijts wist niet waar hij het zoeken moest. In de 40 voorgaande jaren dat hij zijn kraam uitbaatte op de markt was dit nog nooit voorgekomen, en in al die jaren waren er ook andere oudejaarsdagen geweest die op een zondag (en geen koopzondag) waren geweest. Daarbij zorgde het sluiten van de kraam, op dé dag van het jaar voor een flinke financiële aderlating voor de lokale firma.

In het gesprek dat de SP fractie voerde met de eigenaren werd aangegeven dat ondanks het onbegrip, het gevoelde onrecht, de gemiste inkomsten en de vele vragen, zij toch eerst graag in gesprek gingen met Burgemeester van Maaren om tot een gezamenlijk inzicht te komen. In dit gesprek dat begin januari plaatsvond is de kwestie onderling uitgesproken. De firma Duijts heeft vervolgens de mogelijkheid gehad om op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie de oliebollen te verzorgen. Een beslissing die de smeulende onvrede over het verkiezen van de papieren werkelijkheid boven de mens (tijdelijk) weer even heeft gedoofd.

Het oliebollen onrecht laat zien dat het weer een spectaculair jaar gaat worden, waarin we als SP-fractie scherp en actief moeten blijven om de steeds weer terugkerende houding van bestuurders die de mens uit het oog verliezen. Als SP-fractie wensen we onze leden en inwoners dan ook alle goeds toe en dat 2024 wél een sociaal en menselijk jaar mag worden. Wij maken ons er in ieder geval sterk voor!
 

Reactie toevoegen

U bent hier