h

Drukbezochte feestbijeenkomst met Renske Leijten

6 september 2022

Drukbezochte feestbijeenkomst met Renske Leijten

Foto: SP

Op maandagavond 5 september vierde de SP Bommelerwaard haar tiende verjaardag in stijl: met een overvolle zaal vol enthousiaste leden en belangstellenden, taart, muziek, verhalen én een gloedvolle speech door Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Foto: SP
Omdat afdelingsvoorzitter Tineke van Dijk vanwege gezondheidsklachten niet aanwezig kon zijn opende bestuurslid en voormalig fractievoorzitter Martijn Stoutjesdijk de bijeenkomst. In zijn welkomstwoorden verwees hij naar de gesprekken die hij de donderdag ervoor tijdens de Bommelse braderie gevoerd had met inwoners van de Bommelerwaard. "Nog nooit," vertelde Stoutjesdijk, "hoorde ik zo vaak dat inwoners het vertrouwen in de politiek totaal kwijt zijn geraakt. Juist op zo'n moment is een sterke SP-afdeling, die écht luistert en écht wil opkomen voor wat er leeft in de samenleving, keihard nodig."

'Creatieve wrijvingen'

Na een muzikaal intermezzo door gitarist-zanger Nick van Wyk, was het de beurt aan de 'twee Erikken', Erik Braam en Erik Können, die beide aan de wieg van de afdeling stonden, om het woord te voeren. Zij namen het publiek mee naar een rumoerige fase in de afdeling, vol strijdlust, branie en de nodige 'creatieve wrijvingen' (Können: "Dat noemen we geen ruzie bij de SP"). Na een overzicht van geslaagde én minder geslaagde acties werden enkele uitdagingen voor de toekomst geschetst: groei en verjonging van het ledenbestand en de wens tot een raadsfractie in Maasdriel. 

Crises zijn geen toeval

Foto: SP
Na de pauze (met taart!) was het podium voor Tweede Kamerlid Renske Leijten, die tien jaar geleden ook bij de oprichting van de afdeling Bommelerwaard was. Leijten ging in op de vele crises die er in de Nederlandse samenleving spelen (energiecrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis,  asielcrisis, coronacrisis etc.) en die eigenlijk allemaal tot één crisis terug te brengen zijn: de Rutte-crisis. Het zijn immers Rutte en zijn collega-bestuurders die bewust allerlei essentiële overheidstaken hebben wegbezuinigd (zorg, asiel) of zelfs verkocht (energiebedrijven), waardoor de problemen gecreëerd zijn waar we vandaag mee geconfronteerd worden. Leijten benadrukte dan ook dat de crises van vandaag geen pech of toeval zijn, maar het resultaat van bewust, neoliberaal, beleid. Dat betekent zeker niet dat er geen oplossingen zijn: energieprijzen kunnen bijvoorbeeld begrensd worden, zoals in Frankrijk gedaan wordt, en de koopkrachtcrisis kan afgewend worden als we op een andere, betere manier, belasting gaan heffen. Om Rutte en zijn beleid weg te krijgen is het echter nodig dat we onze stem als Nederlanders laten horen. Leijten riep dan ook alle aanwezigen op naar de SP-manifestatie in Den Haag te komen op 17 september (zie https://kostenomlaag.sp.nl/bus).

Oprechte verbinding

De avond werd afgesloten door Stef Dingemans, de nieuwe fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Zaltbommel. Hij wees erop dat verbinding het sleutelwoord van de avond was: verbinding tussen verschillende delen van de samenleving, verbinding tussen actie en gemeenteraad, verbinding tussen lokaal en landelijk. 

Foto: SP
Om de boodschap dat verandering mogelijk is, kracht bij te zetten eindigde het inhoudelijke programma met Nick van Wyks vertolking van Talkin' Bout a Revolution door Tracy Chapman. Vervolgens was er nog volop de gelegenheid tot ontmoeting bij de borrel.

Reactie toevoegen

U bent hier