h

Onderzoek naar sociale ongelijkheid in de gemeente Zaltbommel

8 juli 2022

Onderzoek naar sociale ongelijkheid in de gemeente Zaltbommel

Foto: Stef Dingemans

De afgelopen maanden hebben studenten uit Utrecht in samenwerking met de SP Zaltbommel onderzoek uitgevoerd naar sociale-, en ruimtelijke ongelijkheid.
De SP was benieuwd naar de verschillen tussen de mensen binnen de gemeente. Samen is besloten om vooral te kijken naar de kansen om een woning te verkrijgen, naar de energietransitie, het stemgedrag van mensen & naar de toegang en aanwezigheid van voorzieningen.
De studenten hebben hiervoor een onderzoek opgezet en zijn langs de deuren geweest met een vragenlijst, misschien ben je ze wel tegengekomen of hebben ze bij jou aangebeld! Zo zijn ze in Zaltbommel, Aalst, Gameren, Nederhemert, Bruchem en Brakel geweest. 

Een aantal opvallende punten die de studenten in de boeken en in de gemeente gevonden hebben.

1. Voorzieningen: Deze verdwijnen steeds meer van het platteland. Mensen moeten dus steeds verder reizen vanaf die plekken om hier gebruik van te maken en hierdoor neemt de ongelijkheid toe. 
Dat gaat dan weer niet ten koste van de 'leefbaarheid' in onze gemeente.

2. Stemgedrag: In de gemeente is geprobeerd om te achterhalen op welke partijen mensen hebben gestemd vanwege de sociale ongelijkheid die ze ervaren. Dit hebben ze niet duidelijk kunnen vinden. Wel is opgevallen dat de grote groep niet-stemmers, ook niet meedeed aan het onderzoek. Ook dat het stemgedrag van mensen erg gevarieerd is en mensen zich vaak op 1 onderwerp baseren.

3. Energietransitie: Hier is gekeken naar de verschillende woonvormen van mensen en de mogelijkheid (en wensen) om te verduurzamen. De studenten hebben gevonden dat er een erg grote groep graag wil verduurzamen en beseft dat dit nodig is, alleen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Duidelijk werd dat huiseigenaren met hogere inkomens gemakkelijker het huis verduurzamen. 

4. Huisvesting: De studenten hebben onderzocht welke woonvormen mogelijk uitkomst bieden voor de huidige wooncrisis. Zo hebben ze gevraagd naar opties als het omzetten van agrarische grond, hoogbouw, tiny houses, ombouwen van kantoorpanden en flexwoningen. Het ombouwen van de kantoorpanden werd gezien als de beste optie, met hoogbouw als de laatste optie die nodig is. Wel was dit sterk afhankelijk van de locatie waar de mensen de vragenlijst hebben ingevuld.

 

Reactie toevoegen

U bent hier