h

SP stelt samen met de oppositie vragen over incident bij Sachem

1 oktober 2020

SP stelt samen met de oppositie vragen over incident bij Sachem

Foto: Screenshot bd.nl / Brabants Dagblad

Het Brabants Dagblad meldde recent dat er op 14 september een gevaarlijke (d.w.z. giftige en brandbare) stof, methylchloride, ontsnapt is bij Sachem te Zaltbommel. Sachem is een chemische fabriek die producten maakt voor de elektronica, papier en farmaceutische industrie. Het bedrijf behoort tot een groep van 400 zeer risicovolle bedrijven (BRZO). Hoewel er volgens het artikel geen gevaar was voor omwonenden, vindt de SP het belangrijk dat duidelijk is wat er precies gebeurd is, of de protocollen goed werkten én wat er geleerd is van het incident. Daarom stelde de SP, samen met CDA, PvdA/Groenlinks, D66 en Groep Melse, een heel aantal vragen over het incident (zie beneden).

In een reactie op de vragen stelt Martijn Stoutjesdijk, gemeenteraadslid van de SP in Zaltbommel: “Helaas weten we dat Sachem niet altijd het beste jongetje van de klas is als het gaat om veiligheid. Regelmatig worden er door de inspectie overtredingen vastgesteld en ook zijn er al eens lasten onder dwangsom opgelegd. Daarom is het belangrijk dat we met z’n allen Sachem heel scherp in de gaten houden en er zoveel mogelijk transparantie is over dit soort incidenten.”

Voor het opstellen van de vragen werd er samengewerkt met de Stichting Veiliger Zaltbommel en het Comité Bezorgde Burgers Zaltbommel. Beide groepen maken zich al jaren zorgen over de veiligheidssituatie met betrekking tot Sachem.

Reactie toevoegen

U bent hier