h

Marx weer even in Zaltbommel

15 november 2019

Marx weer even in Zaltbommel

Foto: Anneke Ripmeester

Ronald van Raak zorgde voor een boeiende avond. Hij had zich goed verdiept in de brieven van Karl Marx. Wat zocht Marx eigenlijk bij zijn Philips-familie in Zaltbommel? Geld uit zijn erfdeel, want hij leefde met zijn gezin in bittere armoede. Maar ook ontspanning. Nichtje Nannette ‘met de gevaarlijke zwarte ogen’ hing aan zijn lippen. Zij trouwde later met Roodhuizen, een ‘rode dominee’ die mede de Werkliedenvereniging ‘Hulp naar Vermogen’ heeft opgericht.

Ronald legde uit hoe Marx grondslagen legde voor het socialisme, ook van de SDAP, de voorloper van de PvdA. Marx werd bekend om ‘Das Kapital’ maar leesbaarder is het Communistisch manifest, dat je zo op internet kunt vinden. Zijn aanvallen op het kapitalisme zetten tegenwoordig weer tot nadenken aan. Zelfs de VVD begint terug te komen van het ongebreidelde neoliberalisme, kijk maar naar Rutte. Dat stelt de SP voor de uitdaging om voorhoedepartij te blijven.

De zaal was redelijk gevuld met zo’n 40 belangstellenden. Vragen werden door Ronald met grote ervaring beantwoord. Grappig was een discussie met een D66-er die maar bleef ontkennen dat zijn partij ook neoliberaal was. Er waren flink wat ‘andersdenkenden’, waaronder twee wethouders van Zaltbommel. Ook zij waren onder de indruk, hoe dit kamerlid voor onze partij zich presenteerde. 

Reactie toevoegen

U bent hier