h

De SP Bommelerwaard op stap met de handhavers van de AVRI

31 augustus 2019

De SP Bommelerwaard op stap met de handhavers van de AVRI

Foto: SP

In de raadszaal praten we vaak over wat de AVRI goed en slecht doet, maar we praten helaas maar zo weinig met de mensen van de AVRI zelf! Toen ons raadslid Martijn Stoutjesdijk de kans kreeg om een keertje samen met de handhavers van de AVRI op stap te gaan, greep hij die kans dan ook met beide handen aan. Samen met de voorzitter van de SP Bommelerwaard, Tineke van Dijk, stapte hij afgelopen vrijdag bij een handhaver in de auto.

Vervuiling bij een ondergrondse container
Foto: SP
Eerst kregen ze echter wat uitleg, en dat bleek hard nodig te zijn. De handhavers (BOA’s) van de AVRI hebben oorspronkelijk als taak te handhaven op de afvalstoffenverordening: of iedereen zijn afval wel op de juiste manier scheidt en geen afval dumpt. Echter, in Zaltbommel maken we daarnaast gebruik van een zogenaamd ‘pluspakket’. Dat betekent dat de handhavers van de AVRI ook alle andere taken die door BOA’s uitgevoerd kunnen worden, op zich hebben genomen. Wat zijn die extra taken?

  • Parkeercontrole (parkeerkaart gekocht en geldig);
  • Hondenpoepcontrole;
  • Toezien op het NS-station (fietsen in de vakken etc.);
  • Crowd control bij festivals en feesten;
  • Toezien op het naleven van de drank- en horecawetgeving;
  • Jongerengroepen in kaart brengen en, indien nodig, aanspreken.

Al deze taken doen zij in nauwe samenwerking met de gemeente en met de politie.

Het was leerzaam om van de handhavers te horen tegen welke problemen zijn bij de uitoefening van hun beroep aanlopen. Zo moeten ze soms bonnen uitschrijven voor situaties die ze zelf ook onlogisch of slecht uit te leggen vinden. En als ze te maken krijgen met agressie (en dat gebeurt helaas regelmatig) hebben ze geen middelen om zich te verdedigen. Aan de andere kant waarderen ze het vele contact dat ze hebben met de inwoners van de gemeente en de veelzijdigheid van hun taken. Met steeds minder politieagenten zijn zij meer en meer het eigenlijke ‘blauw op straat’.

Verder spraken we ook over de AVRI en de kritiek die wij als partij op de gang van zaken hebben en hadden. Ook daarover deden we leerzame inzichten op. Tot slot nog een waarschuwing aan de lezer: onderweg betrapten we een bewoner die zijn huisvuil in een straatafvalbak aan het doen was. De boete daarvoor bleek 140 euro! Dan kun je beter voor een euro de ondergrondse restafvalcontainer gebruiken…

Foto: SP

Bij de Tijningenplas (waar niet op de paden gefietst mag worden!)

Reacties

Uit jullie artikel: "Verder spraken we ook over de AVRI en de kritiek die wij als partij op de gang van zaken hebben en hadden. Ook daarover deden we leerzame inzichten op."

Dat is fijn, en ik denk dat mensen - inclusief ik - willen weten welke inzichten dat zijn, gezien de chaos qua informatievoorziening van AVRI.

Misschien dat jullie inzichten verhelderend zijn voor 'het publiek'.

Vriendelijke groet,
Cynthia

Reactie toevoegen

U bent hier