h

SP lanceert actieplan arbeidsmigranten

16 februari 2018

SP lanceert actieplan arbeidsmigranten

Foto: SP

'Middeleeuwse toestanden', noemt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk de situatie die nu in de Bommelerwaard is ontstaan rond arbeidsmigranten. 'Als feodale landheren huren enkele zeer grote tuinders Oost-Europeanen in, om vervolgens de problemen die veroorzaakt worden door hun komst af te schuiven op de lokale gemeenschap'. De lijsttrekker van de SP Zaltbommel, Martijn Stoutjesdijk, vult aan wat de problemen zijn: 'Met name op het gebied van de huisvesting gaat er van alles mis. Ofwel de bewoners van kleine dorpen worden opeens geconfronteerd met plannen voor grootschalige opvang, in zogenoemde Polenhotels. Ofwel tuinders kopen goedkope woningen op om daar grote aantallen arbeidsmigranten in te huisvesten. Terwijl dat net de woningen zijn die keihard nodig zijn voor onze eigen woningzoekenden.' Omdat de SP vindt dat het tijd wordt voor actie, presenteert zij een actieplan in vijf punten:

1. Maak een einde aan megalomane kastuinbouw-projecten, waarvan slechts enkele tuinders profiteren, en die slecht zijn voor mens en gemeenschap, en voor milieu en landschap. Kies in plaats daarvan voor kleinschaligheid en duurzaamheid.

2. Kijk eerst naar Nederlandse werkzoekenden voor je arbeiders uit het verre buitenland haalt. Er staan immers nog steeds 1,2 miljoen Nederlanders aan de zijlijn. Voer werkvergunningen in en zorg voor meer controle op wie hier komt werken. Zorg dat je weet welke bedrijven erbij betrokken zijn.

3. Gelijk werk is gelijk loon. Dus geen lager loon voor Oost-Europeanen.

4. Houd door inspecties toezicht op arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten. Handhaaf de regels zoals de Nederlandse arbeidswetgeving vereist.

5. Ook arbeidsmigranten hebben recht op een menswaardige huisvesting: dus volwaardige woningen, met maximaal 4 man per woning en een maximum aan arbeidsmigranten per straat.

Jasper van Dijk is op vrijdagavond 16 februari in Ons Trefpunt in Nieuwaal aanwezig om met bewoners in gesprek te gaan over de problematiek rond arbeidsmigranten. Ook zal het actieplan door de beoogde fractievoorzitter van de SP Zaltbommel, Martijn Stoutjesdijk, toegelicht worden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Reacties

Ik heb eens nagedacht over de huisvesting van arbeidsmigranten. Huisvesting in de dorpen is de leefbaarheid ontwrichten. Bovendien hebben arbeidsmigranten geen enkele binding met de dorpen. Beter is het om voor de hele Bommelerwaard huisvesting voor arbeidsmigranten te creëren langs de A2. Dit is een centrale locatie, van hieruit kunnen werkgevers hun personeel met busjes brengen en halen o.i.d. Geef een vergunning af voor 10 jaar (zie Waalwijk) en kijk daarna hoe je verder moet met dit project. Noem het een hotel, dit benadrukt de tijdelijkheid. Migranten die willen settelen schrijven zich in bij de woningbouwvereniging om in aanmerking te komen voor een huurwoning. In een hotel is een receptionist aanwezig. Deze houdt een oogje in het zeil. Voer een woonplicht in voor kopers van een woning in de Bommelerwaard. Kopers die om andere redenen een huis willen kopen en er toch niet willen/kunnen wonen kunnen desgewenst ontheffing krijgen. Op deze manier hebben arbeidsmigranten een fatsoenlijke huisvesting en zijn hiervoor niet afhankelijk van hun werkgever. Bovendien staan arbeidsmigranten dan geregistreerd. Werkgevers die hun arbeiders toch willen onderbrengen in de dorpen moeten worden beboet!
Hopelijk kunnen jullie hier iets mee.
Met vriendelijke groet.

Hartelijk dank voor uw reactie en uw meedenken met ons! Een woonplicht voor kopers van een woning zou inderdaad een interessant idee zijn, en zoals u terecht aangeeft zijn grote hoeveelheid arbeidsmigranten in de dorpen ontwrichtend voor de dorpen. Ook uw suggestie voor huisvesting langs de A2 nemen we mee.
Hartelijke groet!

2 goeie reacties, maar ik snap niet dat de provincie, die het SOK, samenwerkingsovereenkomst met Zaltbommel, Maasdriel en Waterschap en daarmee het Pip, Provinciaal Inpassings Plan, dit plan heeft laten uitvoeren via het zg PHTB (provinciale herstructuring tuinbouw bommelerwaard). En dat alle plannen/beleidsmakers de gevolgen niet hebben gezien, of over het hoofd hebben gezien, beleidsmatig, zoals nu het probleem: arbeidsmigranten, met alle gevolgen vandien. Al jaren heb ik, en niet alleen ik, de instanties en de gemeenschap gewaarschuwd voor de grote gevolgen van de bouw van deze meganomale kassen. Is het te laat, wordt de burgerij wakker, grijpt de overheid op tijd in ? Inmiddels is 'onze' prachtige Bommelerwaard behoorlijk verpest door bestuurders, die onze mooie streek niet kenden en nog meer laten verloederen tot glaskasindustrie, met gewin voor enkelen. Ik woon nu 47 jaar in Zuilichem, in een van de, vooraleer, mooiste culturuur- en historische streken van Nederland, ofwel, de Bommelerwaard. Wat is daarvan overgebleven ?
Wim van Riessen.

Arbeidsmigratie hoort tot het verleden te behoren. De aanwezige arbeid in Nederland dient te worden ingevuld door werkers met de Nederlandse nationaliteit. Als er al arbeidsmigranten werken in ons land dienen deze mensen volgens Nederlandse CAO te worden betaald.

Reactie toevoegen

U bent hier