h

Debat avond IS

28 januari 2016

Debat avond IS

Foto: Hans ter Heege

Afgelopen maandag heeft onze afdeling een debatavond georganiseerd over de opkomst van IS en wat het Westen zou kunnen doen om het daaruit voortvloeiende geweld en de terreur te bestrijden. Als sprekers waren SP 2e Kamerlid en lid van het Buitenlandse Zaken comité Harry van Bommel en Younis Lutfula, oud SP-lid van de Provinciale Staten Utrecht, Irakese Koerd uitgenodigd. Younis heeft ook gevangen genomen IS-strijders geïnterviewd.  Het werd een boeiende avond.

Gedetailleerd legde Harry van Bommel de aanwezigen uit hoe IS is ontstaan en waarom ze zo groot en gevaarlijk zijn geworden. Younis Lutfula verhaalde over de overtuigingen en beweegredenen van de strijders om tegenstanders van hun orthodoxe geloof te doden. Ook hoe ze daarin werden opgeleid kwam aan bod.

Tot slot legde Harry van Bommel het SP-standpunt uit: Wij zijn tegen militair ingrijpen, omdat dit simpelweg niets oplost, maar juist nieuwe wreedheden oproept. De Arabische mensen zien iedereen uit het Westen als Amerikanen en die willen ze buiten hun staat houden. Van Bommel is van mening, dat een politieke oplossing de enige is. Partijen moeten met elkaar in gesprek gaan.  Het Westen kan humanitaire hulp geven i.p.v. militaire. 

Hierna ontstond er een levendig debat. Iedereen kon zijn mening geven en/of vragen stellen aan beide sprekers. Verschillende mensen met een islamitische achtergrond gaven hun standpunt.

Al met al kunnen we terugzien op een geslaagde avond.

 

Reactie toevoegen

U bent hier