h

De kostendelersnorm drijft mensen tot wanhoop

20 september 2015

De kostendelersnorm drijft mensen tot wanhoop

De kostendelersnorm betekent dat als je een woning deelt met andere volwassenen, je bijstandsuitkering wordt aangepast. Hoe meer personen van 21 jaar of ouder in je woning, hoe lager je bijstandsuitkering. De reden hiervoor is dat als er meer personen in je woning wonen, je ook de woonkosten wel kunt delen. Vandaar de naam kostendelersnorm.

De regeling geldt vanaf 1 juli 2015, voor alle bijstandsgerechtigden, arbeidsongeschikten, weduwen en wezen en mensen met een onvolledige AOW. Aan 58.000 gepensioneerden met een volledige AOW-uitkering is uitstel verleend tot juli 2016.

De maatregel is bedoeld om het stapelen van uitkeringen in een huishouden tegen te gaan. Veel uitkeringsgerechtigden blijken er echter door deze maatregel ver onder het bestaansminimum te schieten.  Hier zijn schrijnende voorbeelden van bekend, zoals een broer en een zus die het met 660 euro moeten doen en een moeder met twee volwassen dochters die van 1100 euro per maand moeten leven. Wij vragen ons af of dit wel is toegestaan, omdat Nederland zich heeft verplicht mensen ten minste een minimuminkomen te bieden. Graag komen wij als SP Bommelerwaard in contact met mensen die door deze regeling tot wanhoop gedreven worden, om te onderzoeken of wij als SP hier lokaal actie op kunnen voeren. Kent u iemand die hier aan mee wil werken, stuur dan een mailtje naar zaltbommel@sp.nl .

 

Reactie toevoegen

U bent hier