Naar een gezonde jeugd?
Naar een gezonde jeugd?
Sinds de nieuwe Jeugdwet is de gemeente eerstverantwoordelijk voor de jeugdhulp en voor de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen.
Is er een gezinsprobleem? Dan is er in de Bommelwaard nu Buurtzorg Jong voor de eerste opvang, begeleiding en doorverwijzing.
Buurtzorg heeft best een goede naam. Wij van de SP hopen dat Buurtzorg opgewassen blijft tegen de bureaucratische druk van de zorgverzekeraars. Maar jeugdhulp is voor Buurtzorg ‘een nieuwe tak van sport’. De mensen van Buurtzorg Jong moeten hun aanpak nog waarmaken, terwijl ervaring en deskundigheid van anderen zomaar op straat is komen te staan.
Toch maar een overzicht van alle waarschuwende vingers die de afgelopen tijd opgeheven zijn in dit land en zelfs bij de Verenigde Naties. In de hoop dat het bij ons niet zo’n vaart loopt!
‘Het kan goedkoper’ zei de regering bij de invoering van de Jeugdwet, en schrapte meteen 15% van het geld. Het geld wordt bovendien anders over gemeenten versleuteld dan vroeger. Het is niet bekend of de Bommelwaard meer of minder dan andere regio’s krijgt.
‘Preventie, vroege signalering en eigen kracht van het gezin staan voorop’, zei de regering. Wat is die eigen kracht dan, in gezinnen die opgroeien in armoede?
En wat kun je voorkomen voordat het moet herstellen? Ernstige psychische aandoeningen? Incest en kindermishandeling? Je komt er bij als het gebeurd is. We willen dat er voldoende wordt klaargestaan voor kinderen en jongeren met psychische en ontwikkelings problemen! Problemen die niet door opvoeding komen of op te lossen zijn!
Een tweet van ene Gerrit (jurist) op 11 juni 2015:“De jeugdzorg in dit land is nu eenmaal beroerd en is na januari nog beroerder geworden. U ziet dat niet direct maar de beëindiging van vele contracten door de tonnen die er bezuinigd moeten gaan worden vanaf volgend jaar leidt tot veel ontslagen. Helaas heb ik er als ouder mee te maken. Contracten worden opgezegd en de ene na de andere tijdelijke invalkracht begeleidt een groep. Voor jongeren die GGZ problematiek hebben is er geen opvang met gespecialiseerde begeleiding anders dan een paar maanden in een GGZ-kliniek. Jongeren worden vaak iedere 6 maanden of vaker naar een andere plek gesleept. Zonder te weten waar ze over een paar maanden weer wonen. En daar knapt een kind met psychiatrische problematiek niet van op. Niet zeuren dus als het aantal verwarde volwassenen de komende jaren alleen maar toeneemt. Investeren in de jeugd is geen geneuzel.”
Wachtlijsten in de instellingen voor speciale jeugdpsychiatrie lopen op, zo meldde Nieuwsuur op TV vorige maand. De huisartsen vangen in de tussentijd zo goed als mogelijk op, maar hebben daarvoor onvoldoende mogelijkheden en middelen. Kinderen kunnen in een half jaar tot een jaar wachttijd sterk achteruit gaan.
De overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten ging zonder dat er een visie aan ten grondslag lag, zei de Tilburgse SP-er Jan Puts in de Tribune van mei dit jaar.
ZELFS HET UN-KINDERRECHTEN-COMITÉ MAAKT ZICH ZORGEN OVER DE GEVOLGEN VAN DE DECENTRALISATIE VAN DE JEUGDZORG!
De Bommelwaard is geen gemakkelijke regio. De sociaal-economische status is er één van de laagste in Nederland. En vooral de orthodox-protestantse gezinnen zijn gesloten, ook waar het gaat om huiselijk geweld en incest (onderzoek van Movisie, 2012).
Genoeg bedenkingen. De ‘transitie jeugd’ is een feit. Misschien gaat het in onze regio naar omstandigheden goed. Wat weet u zelf? Kunnen de mensen, de kinderen met hun problemen terecht bij de juiste hulpverleners/instanties? Hoe toegankelijk zijn de hulpverleners? Wordt er echt maatwerk gegeven?
Tenslotte: Preventie is niet het toverwoord, maar blijft belangrijk. Een leefbare woonplaats/wijk draagt daaraan bij. Hebben kinderen voldoende mogelijkheden om zich uit te leven in sport en spel?
Wij zijn erg benieuwd hoe de zogenoemde Participatiewet in onze Bommelwaard uitwerkt. Weet u het?
Reactie toevoegen